top of page

Ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς "Χίοι Εν Χορώ’’  δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήταν επι πολλά έτη  ζυμωμένοι με το κομμάτι της παράδοσης . Ξεκίνησε δειλά δειλά το 2013   με σκοπό την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Η επιθυμία μας για την αναβίωση παλαιών εθίμων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν, και η ανάγκη μας να δραστηριοποιηθούμε για να προάξουμε τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας καθώς και ολόκληρης της Ελλάδος, μας οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Συλλόγου. Μέσα από αυτά τα μουσικά και χορευικά μονοπάτια οι νέοι διδάσκονται και οι παλαιότεροι θυμούνται. 

Με το πέρασμα του χρόνου ο σύλλογος απέκτησε άλλα 5 τμήματα και λίγο αργότερα δημιουργήθηκε και τμήμα Χορωδίας . 

Μελλοντικά στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τμήμα μουσικών οργάνων και τμήμα κεντήματος , μιας και αυτά τα δύο κομμάτια είναι αλληλένδετα με το κομμάτι της παράδοσης που υπηρετούμε .

Ο Σύλλογός μας, παραμένοντας ενεργό μέρος της κοινωνίας του νησιού, αναπτύσσει σε κάθε ευκαιρία φιλανθρωπική δραστηριότητα: Τα Χριστούγεννα του 2015 διοργάνωσε με το κατάστημα Regina εκδήλωση του τμήματος χορωδίας, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, που φιλοξενούνται στο νησί μας.  Επίσης συγκεντρώσαμε ρούχα και τρόφιμα ως βοήθημα σε ευπαθείς ομάδες , ενώ παράλληλα μαγειρέψαμε 1000 μερίδες φαγητού οι οποίες  μοιράστηκαν από εμάς ,  για  να βοηθήσουμε ενεργά στα κύματα προσφύγων που κατέφταναν στην Χίο.

Η χορευτική μας ομάδα έχει λάβει μέρος  σε αρκετές χορευτικές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, που στόχο είχαν την ενδυνάμωση της παράδοσης . Η σημαντικότερη συμμετοχή μας ήταν στο  Διεθνές Φεστιβάλ Χορού το 2013,  το οποίο διοργανώθηκε έξω από το Ανοικτό Θέατρο της Αγιάς Σοφιάς,  στην Κωνσταντινούπολη , όπου ο Σύλλογός μας έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.  Τα ΜΜΕ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη αυτής της εκδήλωσης, ιδιαίτερα το τηλεοπτικό κανάλι Star και η εκπομπή της κ. Πόπης Τσαπανίδου, με την οποία είχαμε ζωντανή συνομιλία μέσω Skype. 

H ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό μας οδήγησε στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο Νησί της Μαστίχας, στο οποίο συμμετείχαν 292 χορευτές, ενώ φιλοξενήθηκαν 5 συγκροτήματα από την Χίο και 5 από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τον Νοέμβριο του 2015  διοργανώσαμε την Μουσικοχορευτική εκδήλωση με γενικό τίτλο   ‘’Αηδόνια Χελιδόνια για κελαηδήσετε’’, η οποία  παρουσίαζε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος . Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των μηνυμάτων εκείνων των δημοτικών τραγουδιών, που μιλούν για διάφορα πτηνά και άλλα ζώα. Ο μουσικολόγος και  λαογράφος, κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, μας τίμησε παρουσιάζοντας την εκδήλωση και αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του θέματος. 

Απώτερος στόχος του Συλλόγου μας είναι να φέρουμε στα μονοπάτια της παράδοσης ανθρώπους που θα την ακολουθήσουν και θα γνωρίζουν πώς να υπηρετήσουν το μεγαλείο της. Οραματιζόμαστε τη Χίο ως πυλώνα Πολιτισμού και Παράδοσης και θέλουμε το Φεστιβάλ Χορού στο νησί της Μαστίχας να καθιερωθεί ως θεσμός του νησιού, ώστε να μπορούμε να ανταλλάσουμε χορευτικές απόψεις, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση του τόπου μας.  

 

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
bottom of page